Vi bruger cookies på vores hjemmeside for at sikre, at hjemmesiden fungerer korrekt og at du opnår den bedst mulige brugeroplevelse.
Ved fortsat brug af hjemmesiden godkender du, at vi bruger cookies. Få mere at vide om cookies her.

X

Om Campylobacter

Campylobacter er en Gramnegativ bakterie, der ofte findes i både mennesker og dyr. Det er verdens hyppigste bakterielle årsag til gastroenteritis hos mennesker. De mest almindelige arter, der forbindes med campylobacteriosis, er Campylobacter jejuni subsp. jejuni (> 90 %) og Campylobacter coli (5-10 %).

Bakterierne findes normalt i tarmkanalen hos varmblodede dyr, f.eks. fjerkræ og kvæg og følgelig kan fødevare af animalsk oprindelse blive kontamineret. De fleste Campylobacter -infektioner sker ved indtagelse af kontamineret vand, rå og utilstrækkeligt pasteuriseret mælk og ikke-gennemstegt kød (især fjerkræ).

Symptomerne på campylobacteriosis omfatter diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og kvalme. Komplikationer er ret usædvanlige, men kan være alvorlige og kroniske af natur, f.eks. Guillan-Barré-syndromet, reumatoid artritis og irritabel tarm-syndrom.

De aktuelle detektionsteknikker for Campylobacter er baseret på dyrkning af kulturer under mikroaerobiske forhold. Dyrkning af kulturer er tids- og arbejdskrævende, og resultaterne ses normalt først efter 2-4 dage. Teknologier, der er baseret på amplifikation af nukleinsyre, er blevet forbedret, forenklet og har gjort det hurtigere at diagnosticere bakterie- og virusinfektioner. Tidlig og hurtig identifikation af den medvirkende årsag til akut smitsom gastroenteritis kan reducere sværhedsgraden af sygdommen og være medvirkende til, at den rette behandling gives inden for kort tid, og at der kan implementeres forholdsregler for infektionskontrol i sundhedssektoren, f.eks. isolering.